Studenten aan de slag met slimme sensoren in de gezondheidszorg

By December 10, 2018 Nieuws

Zestien studenten van de Thomas More-hogeschool gingen op vraag van Delta Care uit Heist-op-den-Berg aan de slag met slimme sensoren in de gezondheidszorg. In drie multidisciplinaire groepen onderzochten studenten Verpleegkunde van de campus in Lier samen met studenten Elektromechanica en IT van de Geelse campus hoe slimme sensoren in ons land nog beter kunnen gebruikt worden om het leven van zorgbehoevenden aangenamer en veiliger te maken, zowel in de eigen woning als in een woonzorgcentrum. De studenten gingen daarvoor ook op verkenning in Woonzorgcentra in Nederland en Belgie. Op donderdag 6 december stelden zij in Geel de resultaten van hun onderzoek voor.

Slimme sensoren in de gezondheidszorg

De meeste mensen blijven het liefst zolang mogelijk in hun eigen vertrouwde huis wonen. En als ze toch kiezen voor een kamer of flat in een woonzorgcentrum vinden ze het belangrijk dat ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen. Slimme sensoren kunnen daarbij een grote rol spelen. “Delta Care maakt met Smart Home applicaties een woonomgeving aangenaam en veilig”, zegt zaakvoerder Tim Beullens, “Die slimme sensoren detecteren beweging, warmte, een val, een schreeuw… en laten de woning “mee nadenken” op het ritme van de bewoner. Afwijkingen op het dagelijkse ritme worden doorgestuurd naar het netwerk van zorgverleners en familie, die indien nodig kunnen ingrijpen. Zelfstandig leven en/of wonen wordt zo op een aantrekkelijke manier (bijna) zorgeloos gemaakt”. De bewoner zelf moet geen input geven, alles verloopt automatisch.

LEF-LAB Tech & Health van Thomas More

Maar er is nog werk aan de winkel en dus deed Delta Care een beroep op de Thomas More-hogeschool. De hogeschool laat haar studenten al tijdens hun opleiding intensief voeling krijgen met het werkveld in al zijn aspecten. Werken aan een echte opdracht en uitdaging van een bedrijf hoort daarbij. Het LEF-LAB is een nieuw initiatief van Thomas More waarbij teams van studenten uit verschillende disciplines, opleidingen en campussen samen op zoek gaan naar een innovatieve, toepasbare oplossing voor een probleem. In het Tech & Health-lab werkten zo zeven studenten Verpleegkunde van de campus in Lier samen met negen studenten Elektromechanica en IT uit Geel. In drie multidisciplinaire groepen zochten ze een antwoord op een aantal vragen die Delta Care hen voorlegde. Ze gingen daarvoor ook op verkenning o.a.in WZC Zilverlinde in Olen, en WVO Scheldehof in Vlissingen om een realistisch beeld te krijgen van het leven van een zorgbehoevende, en de verschillen in aanpak tussen NL en BE.

Slimme sensoren in België

Delta Care heeft een slimme sensor die val-, dwaal- en schreeuwdetectie registreert bij patiënten in de zorgkamer. In Nederland zijn er al ruim 600 geïnstalleerd en operationeel, maar in de Belgische zorg- en verpleeginstellingen wordt de sensor veel minder aanvaard en dat ondanks de hoeveelheid aan nuttige informatie die de sensor biedt. En dus vroeg Delta Care aan de studenten om te onderzoeken welke drempels in de Belgische zorg- en verpleeginstellingen het gebruik van slimme sensoren nog belemmeren. De studenten moesten ook hun licht opsteken over de grens en nagaan hoe men in Nederland met slimme sensoren in de gezondheidszorg omgaat, welke verschillen er zijn met ons land, welke voor- en nadelen men ziet. Het belangrijkste deel van de opdracht was het testen van een slimme sensor in een Thomas More-testruimte en daarbij praktische opstellingen en gedragspatronen evalueren. Op basis van die ervaringen gingen de studenten tenslotte op zoek naar een inspirerende manier om de slimme sensor te demonstreren en te promoten.

Bekijk hier ook de reportage van RTV.

Leave a Reply