Skyports, AZ Turnhout en Stad Turnhout sluiten overeenkomst voor medische transporten met drones

By June 10, 2019 Nieuws

AZ Turnhout, Stad Turnhout en droneserviceprovider Skyports testen gezamenlijk een nieuwe logistieke dienst waarbij medische producten worden getransporteerd met drones. De drones van Skyports zullen geneesmiddelen, weefsel- en bloedstalen vervoeren tussen de ziekenhuiscampussen. Normaal gezien gebeurt dat vervoer via traditioneel grondtransport. De ambitie van de projectpartners is om in september met de eerste vluchten te starten.

“Het dronetransport heeft een enorm voordeel op het vlak van snelheid en efficiëntie van medische leveringen”, zegt Duncan Walker, managing director van Skyports. “Geen files, geen vertragingen op drukke wegen en geen logistieke wachttijden, waardoor uiteindelijk de patiënt minder lang zal moeten wachten op een diagnose of levensreddende medicatie.

Griet Braekmans, facilitair directeur AZ Turnhout: “Wij zijn als ziekenhuis natuurlijk heel enthousiast om mee te stappen in dit proefproject. We zijn steeds op zoek naar nieuwe duurzame oplossingen om onze logistieke stromen te optimaliseren. Door de oprichting van de verschillende ziekenhuisnetwerken in Vlaanderen zullen ziekenhuizen in de toekomst steeds meer op elkaar afgestemd moeten zijn. Met drones kunnen we patiëntenzorg op maat leveren en een betere samenwerking tussen ziekenhuizen mogelijk maken. Medicatie en stalen zullen sneller op de juiste plaats zijn waardoor patiënten en artsen sneller de resultaten kennen. We zullen de drones tijdens een proefperiode van 1 maand vooral inzetten voor vervoer van stalen, weefsels en andere transporten tussen de labo’s op beide campussen. In een latere fase sluiten we niet uit dat we ook drones gaan gebruiken voor ander transport tussen de ziekenhuiscampussen en externe partners of andere ziekenhuizen.”

Skyports werkt momenteel samen met ziekenhuizen en zorgverleners op verschillende locaties in Europa en Afrika om een medisch dronenetwerk op te zetten dat levens zal helpen redden en de toegang tot essentiële medische diensten voor patiënten moet verbeteren.

 

Meer informatie, klik hier.

Leave a Reply