Innovatiescouts bezoeken Maxima Medisch Centrum en GGzE in Eindhoven en workshop Gezondheidseconomische Waardering

By November 6, 2019 Nieuws

Het pilootjaar van het Innovatiescout programma zit er bijna op. Op 30 september trokken we naar Maxima Medisch Centrum en GGzE in Eindhoven en op 18 oktober volgde een laatste workshop over gezondheidseconomische waardering in het nieuwe Experience Center van Van Roey. De innovatiescouts hebben inspiratie opgedaan, veel geleerd en nieuwe connecties gelegd.  Vele zaadjes voor nieuwe projecten en samenwerkingen binnen of buiten de eigen organisatie zijn geplant!

Maxima Medisch Centrum en GGzE Eindhoven: inspirerende organisaties met interessant partnerschap-model

30 september bezochten de innovatiescouts de incubator van het Maxima Medisch Centrum en GGzE in Eindhoven. Zeer inspirerende organisaties met een interessant partnerschap-model. Drie ziekenhuizen werken samen met de technische universiteit van Eindhoven, de Fontys hogeschool en Philips om slimme ontwikkelingen in de zorg te versnellen. Maxima MC wordt binnenkort het eerste leerziekenhuis, waar studenten en docenten samenwerken, leren en onderzoeken: de school in het ziekenhuis. Guid Oei, gynaecoloog en docent bij TU Eindhoven gaf een uitgebreide toelichting bij de  kunstmatige baarmoeder. De huidige behandelmethodes kunnen immer zeer problematisch zijn voor prematuur geboren baby’s omdat longen en andere organen niet volgroeid zijn. Kan een kunstmatige baarmoeder hiervoor een oplossing bieden? Droom of werkelijkheid?

Bij GGzE toonde men hoe VR wordt toegepast in de geestelijke gezondheidszorg en bezochten we hun belevingsruimte waar je zelf ervaringen van patiënten met psychische problemen kan meemaken. En wat dacht je van ‘de cafeïne dealers’ als marktgerichte dagbesteding voor mensen die begeleid worden in de geestelijke gezondheidszorg? Met de opleiding tot barista vindt 50% werk in het reguliere circuit. Dankzij de opbrengst van de koffieverkoop is intense begeleiding mogelijk. En het koffieafval? Dat gaat uiteraard naar de oesterzwamkweker. We sloten op een indrukwekkende manier af op de begraafplaats bij GGzE, waar psychiatrische patiënten tijdens de WO naamloos werden begraven…

Workshop Gezondheidseconomische Waardering: toon de waarde van je innovatie aan

18 oktober bracht HICT een krachtig verhaal over hoe je je omgeving kan overtuigen van de meerwaarde van nieuwe ideeën. Onder invloed van een voortdurende druk op kosten krijgen veelbelovende initiatieven immers soms moeilijk toegang tot de investeringen die ze nodig hebben. Sebastian Vermeersch en Stephanie Devisscher reikten instrumenten aan om een onderbouwd antwoord te bieden op de vraag “What’s in it for me?”. De innovatiescouts gingen aan de slag met de principes van gezondheidseconomie en vertrokken hierbij vanuit een algemene basis rond kosten- en waardenmodellen. Daarna bekeken we aan de hand van concrete projecten hoe je deze modellen kan opbouwen en invullen, ook als niet-expert! En hoe je de resultaten van de analyse begrijpbaar, relevant en impactvol kan communiceren, intern en extern.

Leave a Reply