Onze events

Leer de partners in het netwerk kennen, wissel ideeën uit en kom luisteren naar inspirerende speeches.

16 maart

Het GielsBos, Lille

Inspiratiesessie ‘Meer-waarde’ in welzijn en zorg

Tijdens de inspiratiesessie stellen we de Voka-paper ‘Meer-waarde’ in welzijn en zorg voor. Samen met voortrekkers zoals AZ Geel, Thomas More, VITO en Het GielsBos vertellen we hoe het anders, efficiënter en transparanter kan in welzijn en zorg.

16/03/2020 Voorstelling Voka-paper ‘meer-waarde’ in welzijn en zorg

Tijdens de inspiratiesessie stellen we de voka-paper ’Meer-waarde’ in welzijn en zorg voor. Samen met voortrekkers zoals AZ Geel, Thomas More, VITO en het GielsBos vertellen we hoe het anders, efficiënter en transparanter kan in welzijn en zorg.

Deze paper geeft weer hoe sociale ondernemingen de wereld van welzijn en zorg “value based” veranderen, zowel via waardeketens als via elk van de bouwstenen: de juiste welzijn en zorg, geïntegreerde zorg en een value based-betalingsmodel.

Enkele goede voorbeelden van “andere aanpak” zijn:

  • G-care van het AZ Geel omvat een nieuw zorgmodel voor sociaal zwakker patiënten, met als doel het aantal vermijdbare tweedelijnscontacten op rationele wijze te beperken. Na een jaar daalde o.a. het aantal consultaties op spoedgevallen met 55% en de hospitalisaties met 33% en daalden de onbetaalde facturen met 7%.
  • In AZ Geel werd een multidisciplinair, transmuraal alcoholverslavingzorgpad Dit goed aanvaard en kwaliteitsvol zorgpad zonder wachtlijsten kwam tot stand door een samenwerking van AZ Geel, Centrum Algemeen Welzijn, ervaringsdeskundigen, huisartsen en het Medisch Sociaal Opvangcentrum.
  • Herstelboerderijen voor mensen in een revalidatietraject zorgen ervoor dat ze terug de kracht vinden om opnieuw zelfstandig in het dagdagelijkse en professionele leven te staan. Een knappe samenwerking tussen boeren, ergotherapeuten, paramedici en Thomas More.
  • I am frontier van VITO bevordert de transitie naar preventieve zorg door een gepersonaliseerde aanpak. Het startpunt is een brede set aan gegevens over de gezondheid van een individu. Deze persoonlijke data dragen direct bij aan gezondheids- en preventiebewustzijn en -kennis bij de deelnemers. Ze laten onderzoek toe naar risico-schatting en vroege diagnostiek als basis voor meer effectieve, gepersonaliseerde preventie. Dit initiatief opent thema’s die cruciaal zijn voor een omslag naar een zorgsysteem waarin gepersonaliseerde preventie centraal staat en ethische en wettelijke aspecten die gepaard gaan met persoonlijke gezondheidsdata.

We zijn te gast bij het GielsBos. Zij delen graag hun ervaringen over op welke manier zij sociale innovatie inzetten in hun werking om op deze manier ‘meer-waarde’ te creëren in welzijn en zorg.

Naar goede gewoonte sluiten we af met een netwerkreceptie waarop je ervaringen en impressies met de andere deelnemers kan delen.

Dit netwerkevent is een organisatie van Health & Care Network Kempen in samenwerking met Voka – KvK Mechelen-Kempen, Voka Health Community.

Programma

13.30u // Ontvangst
14.00u // Welkom
14.15u // Voorstelling Voka paper ‘Meer-waarde’ in welzijn en zorg, Pieter Van Herck (Voka)
15.00u // Cases

  • G-care & alcoholverslavingszorgpad, dr. Mineke Viaene (AZ Geel)
  • I am frontier, Jan Theunis (VITO)
  • Herstelboerderijen, Sofie Verhaegen en Anke Esch (Thomas More en Welzijnszorg Kempen)

15.45u // Slotwoord, Annelies Goolaerts (het GielsBos)
16.00u // Netwerkreceptie
17.00u // Einde

Adres
Het GielsBos
Vosselaarseweg 1
2275 Lille

Wanneer
Maandag 16 maart van 13.30u tot 17u

Prijs
Gratis

Inschrijven

Schrijf je nu in!